Okulumuz Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı'ndan TOGG İçin Girişim

Okulumuz Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı'ndan TOGG İçin Girişim

Okulumuz Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı'ndan TOGG İçin Girişim

03.05.2023 303

Okulumuz Elektrikli Araçlar Dalı Şefi Ferhat Polat, TOGG Türkiye’nin otomobil girişim süreciyle bu yeni araçların bakım ve onarımını yapabilecek nitelikli öğrencilerin yetişmesi için okulda önemli çalışmalara imza atıldığını söyledi.

ÖZTORUN İLE PROTOKOL YAPILDI

Milli Eğitim Bakanlığı izniyle Türkiye’de 20’nci ve Kocaeli’de ilk ‘Elektrikli Araçlar’ dalı, Okulumuz Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı içerisinde 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren açıldı. Elektrikli Araçlar dalında hibrit araç teknolojileri, elektrik makineleri, batarya teknolojileri, otonom araç teknolojileri ve yakıt hücreli araçlar hakkında dersler öğretmenler tarafından veriliyor. Tefrişat ve kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra yerli elektrikli ve hibrit otomobilin üretiminde ve bakım servislerinde çalışacak nitelikli teknik elemanlar bu okulda yetişecek. Okul Müdürümüz Mehmet Aktaş, Alan Şefi Sami Yavuz ve alan öğretmenlerinin katkılarıyla Kocaeli otomotiv firmalarından olan ‘BMW Öztorun Otomotiv’ ile eğitim protokolü imzalandı.

Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan Okulumuz Elektrikli Araçlar Dalı Şefi Ferhat Polat, “Elektronik teknolojilerinin hızlı değişimi sonrasında otomotiv sektöründe ışık hızında devrimler yaşandı. Ülkemizde 1950’li yıllardan beri kullanılan karbüratörlü ve distribütörlü araçlardan çok hızlı bir şekilde enjeksiyonlu araçlara geçiş yaşanmıştı. 2000’li yıllarda ortaya çıkan endüstri 4.0 serüveni ile artık akıllı otonom fabrikalar, üretim bantları, yapay zeka, bulut bilişim teknolojileri hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Otomotiv sektörü de son gelişmelerden sonra yine sessiz bir devrim yaptı ve akıllı araçlara hızlıca geçiş yaptık. Bundan yaklaşık 20 yıl öncesinde sadece 2-3 adet ile sınırlı olan sensör teknolojileri günümüz araçlarının vazgeçilmezi oldu. Yeni akıllı araçlarımız üzerinde 40-60 adet sensör ve aktüvatör 10’dan fazla kontrol ünitesi sürekli iletişim halindedir” dedi.

NİTELİKLİ ÖĞRENCİLER YETİŞECEK

Ferhat Polat şöyle devam etti: “Yeni nesil araç bakımlarını yapabilecek öğrencilerimizin bu modern teknolojik eğitimleri alabilmeleri için alanımızda yeni bir atılım içerisine girdik. Yapmış olduğumuz atılım sonrasında BMW Öztorun Otomotiv firmasıyla protokol imzalayarak Millî Eğitim Bakanlığımıza elektrikli araçlar dalı açılımı için başvuruda bulunduk. İzmit MTAL ailesi olarak bizler de bu yeni araçların bakım ve onarımını yapabilecek nitelikli öğrencilerimizin yetişmesi için mücadeleye başladık. 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı'ndan itibaren Elektrikli Araçlar Dalı'nın bağlı olduğu Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı'na 10 ATP ve 10 AMP öğrencisi mülakat ile seçildi. Anadolu Teknik Lisesi Giriş Sınav puanı ile ve Anadolu Meslek Lisesi seviyelerinde öğrenci de alınıyor.” 

03-05-202303-05-202303-05-202303-05-202303-05-2023