TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarımızı Gerçekleştirdik

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarımızı Gerçekleştirdik

25.05.2018 1252

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarımızı Gerçekleştirdik

Okulumuzda bu yıl ikincisini gerçekleştirdiğimiz TÜBİTAK 4006 Fuarı´nda öğrencilerimizin ürettikleri birbirinden farklı teknolojik projeler büyük ilgi gördü.

TÜBİTAK Bilim Fuarına İzmit İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Ali Osman Hasanoğlu, Yusuf Yıldırım, İzmit M.T.A.L. Müdürü Mehmet Aktaş, Zübeyde Hanım M.T.A.L. Müdürü Dr. Elif Yapıcı Kulaksız, Mehmet Akif Ortaokulu Müdürü İbrahim Karaman, Kazım Karabekir Ortaokulu Müdürü Serkan Yazar, Başöğretmen M.T.A.L. Müdürü Necat Sazak, İZSANDER Başkanı Halil Atay, Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Yılmaz Yiğit, Okul Aile Birliği Başkanı İskender Saraç, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Bilim fuarında Elektrik elektronik, metal, makine, mobilya, bilişim, otomasyon, motor gibi bölüm öğrencileri tarafından 20 proje üretilirken 50 öğrenci ve 22 öğretmen görev aldı.

Fuarda, projelere destek veren 22 öğretmene hediye verildi. Yaklaşık 4 aydır projeler üzerinde çalışan öğrenciler değişik projeleri sergiye açtı. Otomatik arabalarda sürücüsü araçtan indiğinde devreye giren fren sistemi, nem çekici maddeler ve kadına şiddeti önlemek için karşı cinsin sinirini ölçen alet en çok ilgi gören projelerden oldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan programda konuşan Okul Müdürü Mehmet Aktaş, “4006 bilim fuarını gerçekleştireceğiz. Gelişmiş bir toplum kendi içinde bilimsel değerlere önem vermesi gelişmişliğin göstergesidir. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Siz öğrencilerin bunu tam manasıyla yapması gerekiyor. Tüm öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 Ardından konuşan İzmit İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yusuf Yıldırım, “Bilim konusunda konuşulacak çok şey var. Özeleştiriyi yapacak olursak TÜBİTAK 1963’te kuruldu. Bugüne kadar 55 yıl geçti 55 yılda acaba ne yaptık nereye gedik. Dünya şile kıyasladığımızda kendimize sormamız lazım. İstenilen düzeye gelmek için kendi ürünlerimizi üretirsek o zaman teknolojide bir yerlere geldiğimizi söyleyebiliriz. Sizler iletişim çağında bizlere göre daha şanslısınız ve daha atiksiniz. Katılan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Bilim fuarında ilgi gören projelerden biri de nem sensörü oldu. Öğrencilerin yaptığı araştırmada nemin binayı büyük ölçüde hasara uğrattığı ortaya çıkarken bundan 600 yıl önce Mimar Sinan’ın yaptığı projelerin dayanıklı olması adına yapı etrafında nem sensörleri kullandığı da belirtildi. Konuyla ilgili bilgi veren Elektrik Elektronik Bölüm Öğretmeni Adem Okumuş “Binanın temelinde yerleştirdiğimiz nem algılayıcıları ile binanın dışında gösterge panelinde nem oranını veren bir cihaz tasarladık. Bu cihaz bina su aldığı zaman nem miktarını gösteriyor. Yaşadığımız yer hem deprem bölgesi hem de nemli bir bölge olduğu için korozyon ve beton nemden etkileniyor bu da depremin daha ağır hasarlı olmasına neden oluyor. Bu cihaz tedbir almamız binaların etrafına drenaj kanalları yapmamız gerektiğini hatırlatıyor. Bir binanın ömrü normalde 50 yıldır ama nem bina ömrünü oldukça kısaltıyor” dedi.

Fotoğraf Galerisine ulaşmak için tıklayınız.