Makine Teknolojisi

20.12.2012 7024

Makine sanayisi dünyada hızla gelişen, pazar payı artan ve rekabet koşulları ağırlaşan bir sektör olmaktadır. Dolayısıyla sektör sürekli gelişim gösteren, kendini yenileyen, araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık veren bir sanayi dalı olma durumundadır. Makine teknolojileri ana sanayisi ve yan sanayisi ülkelerde istihdama çok büyük katkılarda bulunmaktadır. Üretime yönelik bir sektör olduğu için de ülke ekonomilerine yüksek oranda katma değer sağlamaktadır. Ülkemizde bu sektörde kalifiye eleman ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir.


Makine Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programında;
1. Endüstriyel Kalıp,
2. Bilgisayarlı Makine imalatı,
3. Makine Bakım Onarım dalları yer almaktadır.

Ülke çapında yapılan sektör taramaları ve inceleme çalışmaları sonunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmıştır. Sektörde çalışanların görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek alanına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurt çapında uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Program ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında iş piyasasının iş gücüne dönük gelişmelerin ve gereksinimlerin tüm yönleri ile dikkate alınması amacı ile sektörle karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur. Program sürecinde üniversitelerden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Sektör taraması ve mesleki yeterliklerin belirlenmesi sırasında meslek elemanlarına uygulanan anketler sonucunda sektörün ihtiyaçları ve programdan beklentileri tespit edilmiştir. Bu ihtiyaçlar program çalışmalarının temelini oluşturmuştur. Meslek elemanlarından ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen yeterliklerde çeşitli araştırmalar ve yabancı uzmanlarla görüşülerek hazırlanan programa katkıları sağlanmıştır. Bu doğrultuda Makine Teknolojisi alanı ve alan altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, örgün ve yaygın öğretime yönelik, her düzeyde bireylere eğitim imkanları sağlayan program hazırlamak hedeflenmiştir.


 ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

1.ENDÜSTRİYEL KALIP :Endüstriyel kalıpçının sahip olduğu, sac metal kalıpları, hacim kalıpları ve iş kalıpları imalatı yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır
Amacı: Makine Teknolojisi Alanında Endüstriyel kalıpçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI :Bilgisayarlı makine imalatçısının sahip olduğu, klasik ve bilgisayar kontrollü üretim tezgahlarında makine imalatı işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Makine teknolojisi alanında Bilgisayarlı Makine imalatıçı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3. MAKİNE BAKIM ONARIM: Makine bakım ve onarımcısının sahip olduğu, makinelerin temel bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Makine Teknolojisi alanında makine bakım ve onarımcısı yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Makine Tasarım ve çizim sektöründe,
2. Talaşlı imalat sektöründe,
3. Endüstriyel modelleme sektöründe,
4. Endüstriyel kalıpçılık sektöründe,
5. Makine bakım ve onarım işlerinde,
6. Mermercilik sektöründe vb. yerlerde çalışabilirler.