Metal Teknolojisi

20.12.2012 5246

Metal sanayi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle metal sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde, rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar. Ülkelerin gelişimi, mesleklerinde bilgi ve teknolojiyi yakalamış insan gücü ile ölçülmektedir. Öğretmenlerin rehberliğinde öğrencilerin bilgi ve teknolojiye ulaştırılması, yetiştirilmesi ve yüksek öğretime hazırlanması endüstriyel teknik okullarında yapılmaktadır. Metal Teknolojisi alanı, sanayinin istediği gibi mesleğinde yeniliklere açık ve nitelikli insan yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Metal Teknolojisi alanı; metalleri sıcak veya soğuk olarak biçimlendirme, kaynak işleri, ısıl işlemler, malzeme muayene yöntemleri, mesleği ile ilgili NC, CNC tezgâhlarında çalışma konularının verildiği meslek alanıdır.

Metal Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programında;
1. Kaynakçılık,
2. Isıl İşlem,
3. Çelik Konstrüksiyon,
4. Metal Doğrama dalları yer almaktadır.

Metal Teknolojisi alanında kaynakçılık mesleğinden mezun olan öğrenciler lise seviyesinde genel kültür derslerinin yanı sıra;, temel soğuk ve sıcak şekillendirme, endüstride ihtiyaç duyulan TIG, MIG-MAG, elektrik ark kaynağı, oksi-gaz kaynağı, malzeme muayene, bilgisayar destekli çizim, temel elektrik ve teknik yabancı dil konularında bilgi, beceri ve tavır olarak eğitim almaktadır. Isıl işlemcilik mesleğinden mezun olan öğrenciler, temel soğuk şekillendirme, temel elektrik ark ve oksi-gaz kaynağı, sıcak şekillendirme ve sıcak dövme kalıpçılığı, malzeme muayene, metal yüzey işlemleri, ısıl işlem, bilgisayar destekli çizim, temel elektrik ve teknik yabancı dil konularında eğitim almaktadır. Çelik konstrüksiyonculuğu mesleğinden mezun olan öğrenciler, temel oksigaz ve sıcak şekillendirme, elektrik ark kaynağı, soğuk şekillendirme, metal yüzey işlemleri, çelik yapılandırma, çelik çatı kiriş sistemleri, mesleği ile ilgili NC, CNC tezgahlarında çalışma, bilgisayar destekli çizim, temel elektrik ve teknik yabancı dil konularında bilgi, beceri ve tavır olarak eğitim almaktadır. Demir doğramacılığı mesleğinden mezun olan öğrenciler, temel oksi-gaz ve sıcak şekillendirme, elektrik ark kaynağı, soğuk şekillendirme, demir doğrama, alüminyum doğrama, bilgisayar destekli çizim, temel elektrik ve teknik yabancı dil konularında bilgi, beceri ve tavır olarak eğitim almaktadır.


ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

1.KAYNAKÇILIK : Kaynakçının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Metal Teknolojisi alanında kaynakçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. ISIL İŞLEM : Isıl işlemcinin sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Metal Teknolojisi alanında ısıl işlemcilik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3.ÇELİK KONSTRÜKSİYON : Çelik konstrüksiyoncusunun sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Metal Teknolojisi alanında çelik yapılandırmacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

4. METAL DOĞRAMA:
Metal doğramacısının sahip olduğu yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Metal Teknolojisi alanında metal doğramacılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Metal Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Makine metal sektöründeki fabrikalarda,
2. Metal işleri atölyelerinde,
3. Isıl işlem atölyelerinde,
4. Dövme atölyelerinde,
5. Alüminyum doğrama imal ve montajı yapan atölyelerde vb. yerlerde çalışabilirler.